
Intervenția de microchirurgie parodontală prin care se restabilește echilibrul dintre țestul moale si cel dur, în zona frontală, se numeste gingivo-alveoloplastie sau alungire coronară, iar Dr. Emanuel Kolanovschi -medic stomatolog, chirurgie dento-alveolară, explica in acest articol ce presupune aceasta interventie.
Unul dintre cele mai frecvente motive de apariție a zâmbetului gingival este erupțiapasivă, adică marginile gingivale sunt pozitionate coronar față de pozitia fiziologică. Acest lucru face ca porțiunea coronara a dintelui sa devină scurta în raport cu tesutul moale, motiv pentru care zâmbetul să devină inestetic.
Gingivo-alveoloplastie se realizează cu ajutorul ghidurilor de reducţie, planificate 3D digital. Utilizarea acestora permite medicului să realizeze intervenţia chirurgicală conform unor repere bine stabilite și astfel rezultatul final să fie cel dorit.
Intervenţia este minim invazivă, se realizează sub anestezie locală într-o singură sedința, durata intervenției fiind proporțională cu numărul de dinți și complexitatea intervenției.
Îndepărtarea țesutului gingival se realizează cu ajutorul laserului dentar, astfel că sangerarea este minimă și vindecarea net superioară intervenției clasice.
Postoperator durerea și edemul sunt minime, recuperarea ușoară, iar indicațiile ușor de respectat.
Scopul terapeutic al intervenției este acela de a îmbunătăţi estetica zâmbetului prin obţinerea unei linii armonioase a zenitului gingival şi prin restaurarea proporţiilor corecte ale coroanelor dentare.
Restabilirea echilibrului estetic se poate realiza prin multiple proceduri, iar cea de remodelare ginigivală este o soluție excelență pentru mulți pacienți. Totodată prin această intervenție chipul devine luminos prin dezvăluirea mai largă a danturii.
În cadrul unei consultații, pacienților li se prezintă în detaliu procedura, beneficiază de exemple concrete de tipul înainte și după tratament și își pot previzualiza rezultatul final.