Aparatul dentar schimbă fizionomia feței? O soluție de tratament minim invazivă cu beneficii durabile 

Sursă foto: clinica32.ro

Înainte de a opta pentru tratamentul ortodontic, multe persoane se întreabă dacă și în ce măsură aparatul dentar schimbă fizionomia feței. Această ipoteză este reală, dar modificările care pot să apară îmbunătățesc estetica facială, iar pe parcursul timpului și pe cea a dinților.  

Cuprins: 

  1. Aparatul dentar schimbă fizionomia feței în câteva situații – care sunt cele mai frecvente?  
  2. Aparatul dentar modifică forma feței în 3 moduri diferite – cât sunt de benefice schimbările fizionomice prin aplicarea tratamentului ortodontic? 

1. Aparatul dentar schimbă fizionomia feței în câteva situații – care sunt cele mai frecvente?

 

Aparatul dentar schimbă fizionomia feței prin repoziționarea dinților, astfel încât fața să dobândească simetrie în mod natural. Așadar, acest tratament este unul benefic, deoarece remediază aspectul dentar care afecta implicit și structura facială. Care sunt acele situații în care aparatul dentar modifică forma feței? 

Sursa foto: clinica32.ro

  • Ocluzie inversă 

Această afecțiune presupune faptul că dinții inferiori sunt împinși mult către exterior, interferând astfel cu cei situați pe arcada superioară. În urma acestei poziționări dentare deficitare, maxilarul iese prea mult în evidență, deci aplicarea aparatului dentar schimbă fizionomia feței prin faptul că împinge maxilarul astfel încât să se obțină o simetrie cu fizionomia. 

  • Ocluzie deschisă 

Persoanele cu această problemă pot fi identificate prin faptul că prezintă un spațiu prea mare între dinții inferiori și cei superiori. Astfel, atunci când pacientul închide gura, aceste două maxilare nu se îmbină armonios, existând un spațiu între acestea. În astfel de cazuri, fizionomia feței se schimbă prin faptul că se diminuează acest gol, iar dinții obțin un aspect aliniat. 

  • Supraocluzie 

Supraocluzia se întâmplă atunci când cel puțin unul dintre dinții arcadei superioare se suprapune peste cei de jos atunci când maxilarele sunt închise.  

Este important de menționat că aparatul dentar schimbă fizionomia feței pe fondul anumitor factori. De exemplu, vârsta influențează modificările faciale care pot să apară prin aplicarea tratamentului ortodontic. Spre exemplu, pacienții care au purtat aparat dentar în copilărie au obținut dinții aliniați și o simetrie facială într-un timp mai scurt și cu rezultate mai vizibile, comparativ cu persoanele care au optat pentru aparat dentar la o vârstă înaintată. 

2. Aparatul dentar modifică forma feței în 3 moduri diferite – cât sunt de benefice schimbările fizionomice prin aplicarea tratamentului ortodontic?

 

Aparatul dentar modifică forma feței în numeroase moduri. În majoritatea cazurilor, pacienții se bucură de următoarele schimbări: 

  • Corectarea asimetriei faciale accentuate 

Aparatul dentar îți schimbă fizionomia feței prin tratarea anumitor probleme serioase, începând de la dinții înclinați către interior sau în afară, malocluzia și până la dantură asimetrică. Odată cu repoziționarea dinților, automat și trăsăturile feței vor fi armonizate, reluându-și aspectul plăcut după corectarea anomaliilor dentare. 

De exemplu, aspectul pe care îl au buzele și nasul sunt adesea influențate de poziționarea dinților din față prea mult către exterior. Alteori, din cauza dinților înclinați prea mult către interiorul gurii, buzele vor căpăta un aspect înfundat. 

  • Redobândirea aspectului plăcut al bărbiei 

Aparatul dentar poate schimba forma feței prin remodelarea bărbiei. O bărbie alungită presupune faptul că mandibula este ieșită în față, ceea ce poate automat face ca obrajii să pară „înfundați”. Prin tratamentul ortodontic, bărbia se armonizează cu restul feței, iar obrajii dobândesc un aspect plăcut, uniform. 

  • Înfrumusețarea zâmbetului 

Un zâmbet frumos este condiționat de o igienă orală corespunzătoare. De exemplu, din cauza dinților poziționați neuniform, se creează spații inaccesibile pentru periuța de dinți, iar acolo se creează un mediu propice pentru acumularea bacteriilor cauzatoare de carii și probleme gingivale. De asemenea, utilizarea aparatului dentar face posibilă procedura privind albirea dinților. În acest fel, aparatul dentar schimbă fizionomia, oferindu-ți o dantură perfect dreaptă și albă, iar zâmbetul tău expresiv va fi cel mai frumos accesoriu.

Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt motivele care explică de ce aparatul dentar schimbă fizionomia, acum este timpul să descoperi și răspunsul. Prin aplicarea tratamentului ortodontic, dinții tăi sunt presați de aparatul dentar recomandat de specialist. Astfel, forța exercitată influențează în timp poziția pe care o dobândesc dinții și osul care îi înconjoară. Odată cu manipularea osului, încep să apară schimbări și la nivelul fizionomiei. 

Durata tratamentului ortodontic variază între un an și un an jumătate sau mai mult, prin raportare la situația fiecărui pacient. Această perioadă aferentă tratamentului diferă în funcție de nivelul densității osului, felul în care dinții răspund la presiunea aplicată, de complexitatea cazului, de tipul aparatului dentar care se utilizează de către pacient etc.  

Schimbările asupra fizionomiei feței prin folosirea aparatului dentar pot fi uneori vizibile, iar în alte cazuri poate dura mai mult până la primele semne evidente. De aceea, este important să comunici cu medicul de specialitate despre fiecare pas pe care îl implică tratamentul ortodontic, pentru a înțelege care ar putea fi impactul concret al aparatului dentar asupra fizionomiei tale. 

Este important de reținut faptul că schimbările obținute asupra fizionomiei feței după purtarea aparatului dentar sunt de durată. Cu toate acestea, trebuie să efectuezi în continuare vizite periodice la cabinetul medicului stomatolog, iar rutina de îngrijire orală trebuie să devină, de asemenea, o prioritate. 

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Privacy Policy