Când este recomandat să schimbăm coroanele dentare?

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

În cazul dinților devitalizați care au coroane mai vechi de 10 -15  ani, cu pivoți,  când trebuie schimbate?

Această întrebare ne este foarte des adresată, iar Dr. Simona Boberis – Medic stomatolog, specializat în protetica și estetică dentară ne detaliază în ceea ce urmează.

Coroanele dentare sunt piese protetice care sunt folosite în scopul de a reconstitui un dinte care a pierdut foarte multă substanță dentară. Ele acoperă în totalitate coroana dintelui care este reparat.

coroană dentară nu are un termen de valabilitate stabilit dinainte. Durata de timp în care coroana își păstrează   proproietatile depind de:

  • Cât de multă substanță dentară lipsește din dintele natural
  • Cât de bine este adaptată coroana. Coroanele dentare neadaptate corespunzator (cu spații retentive pentru mâncare sau coroane care sunt supraconturate) pot duce în timp scurt la apariția cariei dentare, a gingivitei  și/sau a pungilor parodontale.
  • Materialele din care sunt realizate (ex Cr-Co) nu sunt atât de biocompatibile, adică creează iritație gingivală, retracție gingivală și osoasă. Dacă sunt realizate din materiale biocompatibile (zirconiu), acestea prin proprietățile pe care le au, protejează tesuturile din imprejurimi.
  • Cimentul de fixare trebuie să fie adecvat fiecarui material
  • Metoda de cimentare este foarte importantă. Dacă cimentarea nu se realizează in conditii de izolare, lichidele influențează cimentul si retenția nu este bună, spațiile ramase nelipite retenționează alimente și apare caria dentară.

Concluzia este că o coroană dacă și-a pierdut proprietățile sau au aparut probleme precum carii, gingivită, pungi parodontale, trebuie schimbată, necontand durata de timp de cand este realizată.

Cele mai vechi de 8-10-15 ani au probabilitatea mai mare de a fi înlocuite pentru că au fost realizate din cr-co, acrilat,  după tehnici de amprentare clasică cu materiale nu suficient de perfomante ca la momentul actual și prin tehnici de fabricatie care nu au precizia masinilor de frezat din prezent.

In ceea ce privește beneficiile schimbării coroanelor enumerăm:

  • Eliminarea riscului deapariție al complicațiilor
  • Creștem durata de viață a dintelui

In Clinica 32 folosim materiale biocompatibile și tehnici actuale de inlocuire a coroanelor dentare.

Materialele folosite la fabricarea coroanelor sunt zirconiu și ceramică E-max.

Tehnologiile folosite sunt scanarea cu scanerele intraorale (amprentă prin scanare), având4 scannere de acest fel, toate Primescan de la Sirona.

Fabricarea coroanelor se face în laboratorul propriu (care oferă avantajul de control al calității în orice faza a tratamentului dentar) cu ajutorul mașinilor de frezat CAD-CAM, care funcționează cu ajutorul soft-urilor de design dentar, și al cuptoarelor de ceramică performante.

Un alt aspect este calitatea materialelor folositecare asigură durabilitatea lucrărilor.

Odată cu apariția stomatologiei moderne și cu mediatizarea metodelor actuale de abordare a cazurilor de reabilitare oralăpacienții solicită din ce în ce mai des tratamente complete și complexe. Pacienții își doresc schimbarea coroanelor dentare vechi, în favoarea coroanelor cu estetică superioară și cu precizie maximă.

În ceea ce privește pivotii dentari, aceștia se schimbă dacă:

  • La interfață pivot-dinte a apărut căria dentară;
  • Dorim să înlocuim pivotul din punct de vedere estetic, adică  cel vechi este din metal (prezintă culoarea gri) se înlocuiește cu pivoți de fibră sau de zirconiu;
  • Schimbăm pivotul unui dinte dacă dintele are nevoie de retratament de canal și avem nevoie să accesăm canalul radicular al dintelui
  • Dacă pivotul este prea mic și nu asigura retenția suficientă a coroanei

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă