Care sunt procedurile stomatologice permise în sarcină?

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

Una din temerile pacientelor însărcinate, este că nu pot interveni sau că este contraindicat să apeleze la tratamente stomatologice, pe perioada sarcinii, lucru complet fals.

Aceasta este o grija nefondată pentru că există o multitudine de tratamente stomatologice, care nu sunt periculoase nici pentru mama și cu atât mai puțin pentru făt. 

 Recomandarea Dr. Ingrid Bădulescu – Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială  este ca pacientele să efectueze înaintea sarcinii, un consult de rutină. Consultul constă  în evaluarea stării dento-parodontală , se vor rezolva eventuale probleme constatate la examenul clinic, pentru a evita apariția unor urgențe în sarcină .

În situația în care controlul înainte de sarcină nu a fost posibil, recomandăm că intervențiile stomatologice să se efectueze în cel de-al 2 lea trimestru, când totul este stabil. Insă, dacă apare o urgență stomatologică care presupune crize dureroase, sângerare incontrolabilă, abcese dentare, acestea trebuiesc rezolvate de către medicul stomatolog, indiferent de starea de evoluție a sarcinii. 

Astfel, în trimestrul al doilea se pot efectua extracțiile care nu pot fi amânate după sarcină.

O altă controversă este legată de efectuarea  anesteziilor dentare. Având în vedere stresul la care este supus organismul din cauza durerilor dentare puternice, acesta este mai periculos decât anestezia locală cu substanţe precum: lidocaină, prilocaină, bupivacaină.

Și radiografiile dentare sunt considerate periculoase, însă, în caz de necesitate, conform ghidurilor de practică redactate de Societatea Americană de Stomatologie, se pot efectua radiografii digitale, evident cu protecție corespunzătoare. Radiografiile digitale pe care le efectuăm în cadrul Clinicilor 32, emit o cantitate redusă de radiații. Dispunem de aparatură modernă, iar imaginea obținută este extrem de fidelă, adică nu este nevoie de mai multe repetări pentru un singur rezultat.

O afecțiune des întâlnită la pacienta gravidă este gingivită de sarcina, adică inflamarea marginii gingivale de cauză hormonală, suprapusă și agravată de o igienă deficitară. Această afecțiune poate fi ținută sub control pentru a nu evolua negativ și pentru a minimiza simptomatologia neplăcută cu ajutorul curățării profesionale efectuate în cabinetul dentar ori de câte ori este nevoie. 

Manoperele de detartraj și airflow nu reprezintă o contraindicație în cazul gravidelor. De asemenea, pacientele purtătoare de aparat ortodontic fix nu trebuie să aibă o temere legată de o posibilă stare de sarcină. Studiile au arătatcă hormonii feminini, care sunt în cantitate crescută în perioada în care o persoană este însărcinată, au rol important în metabolismul osos, putând accelera mișcarea dinților.

Așadar, tratamentul ortodontic are o eficientă crescută la gravide, viteză de mișcare a dinților fiind mai mare decât în mod normal.

Pentru a preîntâmpina apariţia sau evoluţia unor  afecţiuni dentare în timpul sarcinii este important să nu neglijați igienă zilnică a cavităţii orale, respectând cele 2 şedinţe obligatorii de  periaj dentar , dimineaţa şi seară, folosirea apei de gură şi a aţei dentare.

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă