Caria – sfaturi și mijloace de tratament pentru salvarea danturii 

Sursă foto: clinica32.ro

Dacă suprafața dinților prezintă mici fisuri, deschideri sau deteriorări, atunci, în cele mai multe cazuri, este posibil să fie vorba despre o carie. Aceasta rezultă dintr-o combinație de mai mulți factori, începând de la o igienă orală deficitară și până la o alimentație bogată în zahăr. Chiar dacă, uneori, o carie este nedureroasă, lipsa unui tratament adecvat poate conduce la evoluția acesteia către profunzimea dintelui și chiar la pierderea acestuia. 

Care sunt etapele formării unei carii? Descoperă cauzele, factorii de risc, dar și simptomele asociate acestei probleme dentare frecvente în rândul copiilor și a adulților. De asemenea, citește în rândurile următoare despre mijloacele de prevenție și soluții de tratament care să-ți permită salvarea dintelui afectat, fără complicații severe sau intervenții complexe.

Cuprins: 

  1. Cariile la adulți și copii – care sunt principalii factori de risc și simptomele frecvente?
  2. Carie dentară – clasificare și etape de evoluție
  3. Carii diagnosticate în stadiul incipient – care sunt mijloacele de tratament pentru cazurile avansate?

1.Cariile la adulți și copii – care sunt principalii factori de risc și simptomele frecvente?

 

O carie rezultă din acumularea bacteriilor existente în placa dentară, care continuă să se dezvolte pe baza carbohidraților și a zahărului pe care le conțin alimentele consumate. Acidul eliberat reprezintă un potențial pericol pentru smalț. Din cauza unei igiene precare a dinților, aceste bacterii sunt favorizate, deci se crează un mediu optim pentru înmulțirea lor. De asemenea, din categoria cauzelor care conduc la carii dentare mai fac parte și următoarele: 

Sursă foto: clinica32.ro

  • Sensibilitate dentară la anumite alimente sau temperaturi 

Există riscuri mai mari de a se dezvolta o carie în zona unde dinții sunt sensibili, deoarece acest lucru îngreunează de cele mai multe ori efectuarea periajului necesar pentru îndepărtarea corespunzătoare a bacteriilor. 

  • Vârsta 

Copiii și persoanele în vârstă sunt categoriile cele mai predispuse la această problemă dentară. 

  • Poziția incorectă a dinților 

La fel ca în cazul sensibilității orale, o dantură cu dinți plasați strâmb sau la distanță unul de celălalt pot face dificil periajul necesar eliminării bacteriilor. 

  • Lipsa fluorului din pasta de dinți; 
  • Fumatul; 
  • Salivație slabă sau absentă – de obicei din cauza anumitor medicamente sau pe fondul diferitelor afecțiuni. 

Cum recunoști o carie în stadiu incipient la nivel fizic și senzorial?

Un dinte cu astfel de probleme se distinge de cei sănătoși prin prezența unor pete negre, albe sau maro. După cum s-a specificat deja, o carie este produsă de un cumul de factori, deci simptomele și semnele de manifestare vor fi influențate de ceea ce le-a provocat. 

Atunci când caria dentară se află în stadiu incipient, implicit și senzația de disconfort va fi ușoară, fiind mai degrabă descrisă ca fiind o sensibilitate la nivelul dintelui respectiv. De asemenea, dacă experimentezi un disconfort puternic atunci când consumi alimente calde sau reci, acest lucru poate indica faptul că ai de-a face cu o carie dentară.  

În acest caz este necesară vizita la un consult stomatologic în vederea prescrierii unui tratament corespunzător. În caz contrar, caria va avansa către nerv, ceea ce va declanșa pe parcursul timpului o durere intensă. 

Cariile interdentare pot provoca fisuri în dinți, ceea ce creează mediul propice pentru acumularea și înmulțirea bacteriilor. Din cauza acestora, pacienții ajung să se confrunte și cu respirație urât mirositoare. 

Care sunt factorii care pot influența evoluția unei carii? 

Procesul evolutiv al cariei este influențat de factorul vârstei. De exemplu, cariile la copii și la adolescenți au în cele mai multe cazuri un ritm alert, de la o lună la alta. Prezența unor pete de culoare poate indica un început de carie, dar cu timpul și în lipsa unui tratament adecvat, aceasta poate pătrunde în profunzime. Având în vedere că ritmul de formare a cariilor la copii este dinamic, se recomandă vizitele cu aceștia la cabinetul stomatologic o dată la 3 luni. 

În cazul adulților, caria are un ritm mai lent de penetrare a țesuturilor, începând de la câteva luni și poate dura chiar ani până apar primele semne de alarmă. În schimb, această problemă dentară poate favoriza parodontoza la adulți, ceea ce poate duce la pierderea dinților dacă nu se iau măsuri în timp real. Chiar dacă la vârsta adultă o carie dentară ajunge mai greu în profunzime, odată ce invadează spațiul nervului asociat dintelui respectiv îl va infecta, deci tratamentul pentru această consecință va ține de specialitatea unui medic endodont. 

2. Carie dentară – clasificare și etape de evoluție

 

Există mai multe tipuri de carii, ce pot fi clasificate în funcție de stadiul în care se află, localizare sau de profunzime. 

Așadar, luând în calcul nivelul de adâncime a țesutului în care a pătruns caria, aceasta poate fi: 

  • Superficială: caria smalțului sau a stratului superficial al dintelui; 
  • Medie: țesutul a fost penetrat până la nivelul pulpei dentare; 
  • Profundă: o formă de carie dentară gravă, care fie poate pătrunde până la rădăcina dintelui, fie poate afecta mai mulți dinți. 

Diferitele tipuri de carii mai pot fi influențate și de localizarea acestora: 

  • Carii coronare.Acestea se dezvoltă în zona dintre dinte și gingii. 
  • Carii interdentare.O carie interdentară se dezvoltă în spațiile înguste dintre dinți, din cauză că igiena orală nu poate fi efectuată în mod corespunzător pentru eliminarea bacteriilor care se adună aici. 
  • Carii radiculare.Acestea apar la rădăcina dintelui și pătrund adesea în profunzime, ceea ce declanșează senzații de durere și chiar infecții ale nervului, dacă nu se iau măsurile adecvate în timp util.
  • Carii secundare.Se formează la nivelul unei coroane dentare sau a unei plombe, pe fondul acumulării de bacterii la nivelul acestor lucrări.
  • Carii ocluzale. Acest tip de carie afectează suprafața ocluzală a dintelui. 
  • Carii de colet. Astfel de carii apar între coroană și rădăcina dintelui. 
Poză de Andrea Piacquadio pe Pexels

Tipurile de carii la copii se pot clasifica în felul următor: 

  • Carii de biberon 

Acestea sunt favorizate de consumul lichidelor dulci. Intervenția stomatologică în acest caz este esențială pentru prevenirea erupțiilor care pot să atace mai târziu dinții permanenți. 

  • Carii ascunse 

Astfel de carii dentare la copii se dezvoltă de obicei în zone greu accesibile, care îngreunează rutina de igienă dentară. Din acest motiv, încep să apară și să fie observate pe fondul disconfortului dentar pe care îl reclamă copilul. 

Important! Cariile la dinții de lapte reprezintă ceva obișnuit, iar simptomele sunt aceleași ca în cazul danturii definitive afectate. Dacă un dinte de lapte este afectat de carie, medicul specialist ar putea recomanda chiar eliminarea lui pentru a preveni posibile infecții. De asemenea, extracția prematură a dinților de lapte nu este lipsită de consecințe, deoarece poate perturba procesul de dezvoltare a danturii definitive. 

Care sunt cele 3 etape de formare a unei carii dentare? 

  • Dezvoltarea plăcii bacteriene 

Placa bacteriană reprezintă o peliculă lipicioasă, incoloră, extinsă pe suprafața dinților. Aceasta este declanșată și menținută prin consumul de zahăr, carbohidrați, tutun sau alcool. Dacă nu se iau măsuri pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, acest lucru va duce la formarea tartrului, care va proteja supraviețuirea bacteriilor. 

  • Distrugerea smalțului 

Acizii din placa bacteriană încep să erodeze smalțul, formând mici cavități care indică începutul de carie. 

  • Penetrarea dintelui 

Odată ce bacteriile pătrund tot mai adânc în interiorul dintelui, ating nervul și astfel se declanșează durerea, iar pe parcurs, chiar posibile infecții. Acestea pot pătrunde până la rădăcina dintelui, moment în care acesta este compromis în totalitate, deci extracția lui rămâne singura variantă. Dacă dintele bolnav nu este eliminat, atunci infecția se poate extinde, producând complicații.

3.Carii diagnosticate în stadiul incipient – care sunt mijloacele de tratament pentru cazurile avansate?

 
Poză de Cedric Fauntleroy pe Pexels

Prezența cariilor dentare poate fi diagnosticată pe baza următoarelor soluții: 

  • Inspecția și palparea 

Cu ajutorul oglinzii dentare, specialistul va evalua starea generală a dinților. Folosind sonda, medicul va palpa zonele care pot prezenta un început de carie, precum pete de culoare sau demineralizări. 

  • Radiografie dentară 

Această soluție prezintă cum arată o carie localizată în spații înguste, interdentare, dificil de observat cu ochiul liber. 

  • Fluorescența cu laser 

Această metodă identifică demineralizările dinților, care nu au putut fi analizate doar pe baza palpării cu sondă.  

Tratamentele pentru dinții și măselele cariate sunt selectate în funcție de stadiul în care a avansat această problemă. Iată câteva dintre cele mai utilizate mijloace de salvare a dintelui cariat: 

  • Compozit 

Cariile pot fi umplute pe baza acestui material special, care are capacitatea de a respecta nuanța naturală a dintelui, oferind zâmbetului tău un aspect sănătos și uniform. 

  • Coroane dentare 

În cazul pacienților care suferă de carii dentare în stadii avansate, coroanele pot fi indicate de către medicul de specialitate. Cu ajutorul acestora sunt camuflate zonele dentare deteriorate din cauza cariilor, asigurând pacientului o estetică impecabilă. 

  • Endodonție 

Atunci când caria atinge nervul, se poate impune acest mijloc de tratament cu rol de prevenire a potențialelor infecții prin eliminarea nervului afectat. 

Este importantă respectarea unei rutine de îngrijire orală prin care să previi extinderea cariei, complicațiile, atingerea nervului și durerile asociate dinților cariați la rădăcină. Utilizarea unui aparat dentar poate contribui la simplificarea procedurii de curățare prin alinierea dinților și eliminarea spațiilor interdentare nenaturale. 

Pierderea dinților declanșată de cariile dentare netratate poate afecta atât imaginea de sine, calitatea vieții, cât și procesul corect de masticație. Cu ajutorul procedurilor moderne de efectuare a unor implanturi dentare, complexele asociate danturii incomplete pot fi soluționate într-o manieră inteligentă, prin echipamente moderne, care asigură rezultate pe termen lung. De asemenea, aplicarea unor fațete dentare poate să reprezinte următoarea etapă în procesul de îmbunătățire a zâmbetului, după tratarea cariilor dentare. 

Soluții non-medicale de combatere a cariilor

Dezvoltarea cariilor este puternic influențată de stilul de viață al fiecărui pacient. Începând de la calitatea alimentelor pe care acesta le consumă în mod obișnuit, până la numărul de vizite la stomatolog și respectul față de curățarea corectă a dinților, fiecare dintre acești factori au fie rol de prevenire, fie de favorizare a problemelor dentare. 

Iată așadar, câteva dintre cele mai populare soluții de prevenire a cariilor: 

  • Periajul corect 

Medicii stomatologi susțin că perierea de două ori pe zi a dinților scade riscurile asociate acumulării de bacterii la nivelul plăcii dentare. Periajul ar trebui să fie completat de folosirea aței dentare, oricând pe parcursul zilei pentru a elimina reziduurile alimentare din spațiile interdentare greu accesibile. 

  • Înlocuirea periuței de dinți o dată la 3 luni 
  • Utilizarea unei paste de dinți cu fluor 
  • Alegerea inteligentă a alimentelor 

Zahărul și carbohidrații sunt principalii aliați ai cariilor la măsele și dinți. De aceea, este indicat să reduci aceste ingrediente din dieta zilnică pe cât posibil și să adaugi în farfuria ta fructe, legume sau carne slabă. 

  • Evitarea consumului de alcool sau tutun 
  • Evaluarea stării dentare generale la cabinetul stomatologului 

Care sunt riscurile asociate unei carii netratate?

Multe persoane tind să neglijeze prezența unei carii dentare, mai ales dacă aceasta se află în stadiul incipient, iar simptomele nu există sau sunt tolerabile. Află care sunt de fapt consecințele de care poți avea parte dacă amâni tratamentul unei carii: 

  • inflamarea gingiilor: 
  • pierderea dintelui; 
  • probleme de masticație; 
  • daune extinse către profunzimea țesutului afectat; 
  • dureri intense; 
  • aspectul danturii poate fi afectat din cauza dinților cu probleme care vor trebui eliminați. 

Comunicarea cu medicul stomatolog ar trebui să fie o prioritate. Vizitele periodice la cabinetul acestuia te pot scuti pe viitor de numeroase afecțiuni dentare sau chiar de pierderea dinților, datorită efectuării unei analize a stadiului în care se află dantura ta la acel moment. De asemenea, poți opta pentru o curățare profesională, detartraj și alte asemenea soluții inovative, care te pot ajuta să te bucuri de un zâmbet intact indiferent de vârstă. 

Referințe: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6968559/ 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551699/ 
  3. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sugars-and-dental-caries 
  4. https://www.webmd.com/oral-health/what-to-know-tooth-decay-stages 
We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Privacy Policy