
Implanturile dentare reprezintă soluția perfectă pentru restaurarea unui dinte pierdut, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Deși rată de succes a unui implant este foarte ridicată, peste 95% din cazuri, după integrarea osoasă și punerea implantului în funcție (masticație), cea mai frecventă cauza de eșec este din cauza periimplantitei.
Periimplantita reprezintă inflamația țesuturilor din jurul implantului cu pierdere gingivală și osoasă având similarități cu boală parodontală. Factorul etiologic principal fiind reprezentat de agenții patogeni, bacteriile, care se dezvoltă în jurul implantului.
Pe langă bacterii, periimplantita este favorizară de igienă orală deficitară, absența controalelor periodice conform indicațiilor medicului stomatolog, lipsa țesuturilor keratinizate în jurul implantului, afecțiuni generale metabolice sau/și fumat.
Evoluția bolii este lentă, debutând cu inflamarea gingiei, perimucozită, iar ulterior boală avansează către os.
Cum poți recunoaște periimplantita?
- Sângerarea gingiei din jurul implantului
- Secreții purulente însoțite de halenă fetidă (respirație urat mirositoare)
- Sensibilitatea gingiilor periimplantare
- Durere și mobilitate a implantului în fazele avansate ale bolii
Tratamenul periimplantitei este complex și depinde de momentul în care este depistată afecțiunea. Poate fi nevoie de o simplă decontaminare și curățare a zonei până la intervenții chirurgicale complexe de regenerare osoasă sau gingivală. De aceea, cel mai bun mod de a combate periimplantita este reprezentat de prevenție, adică prin igienă orală realizată corectă și prin vizite regulate la medicul stomatolog în vederea igienizarilor profesionale.
Articol realizat de Dr. Emanuel Kolanovschi -Medic stomatolog, chirurgie dento-alveolară.