Ce înseamnă un tratament endo de calitate și cât timp asigură conservarea dintelui?

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

În Clinica 32, interdisciplinaritatea în medicină dentară presupune implicarea mai multor medici cu competențe înalte în specializări diferite ale stomatologiei cu scopul obținerii unui maxim de performanță în tratamentul afecțiunilor oro-dentare complexe. În acest scop, se recomandă că pentru un tratament endodontic de calitate, cu cele mai ridicate șanse de succes pe termen lung, manopera să fie realizată de către un medic specialist în endodontie, cu ajutorul microscopului operator.

Un medic dentist specialist în endodonție este un medic dentist generalist care participă la un program de pregătire suplimentar, intensiv, de înca 3 ani după finalizarea studiilor universitare obișnuite. Astfel, un medic endodont se antrenează pentru a rezolva tratamentele endodontice, atât cele de rutină cât și cele mai complexe, cu grad ridicat de dificultate, cum ar fi retratamentul endodontic al unor dinți la care tratamentul inițial a eșuat iar pacientul se confruntă cu o infecție persistentă, totul mult mai repede, eficient, predictibil și confortabil pentru pacient.

Pentru un diagnostic corect și pentru o planificare atentă a strategiei de tratament, sunt necesare realizarea unor radiografii dentare sau a unei tomografii computerizate (CT) înainte de intervenție. Aparatură radiologică performantă utilizată în prezent expune pacientul la o doză de radiaţii foarte redusă, care nu afectează sănătatea acestuia.

Ulterior, cu ajutorul microscopului operator, medicul specialist endodont poate vizualiza în cel mai mic detaliu interiorul dintelui pacientului, beneficiind de o mărire a imaginii de până la 20 de ori și o iluminare puternică, cu avantaje semnificative în toate etapele tratamentelui endodontic. În timpul consultației de stabilire a diagnosticului, microscopul face posibilă detectarea precoce a unor fisuri sau fracturi dentare, care, neidentificate, ar duce ulterior la eşecul tratamentului.

Sub control microscopic, se poate realiza un acces minim invaziv în spațiul endodontic, conservând la maxim țesuturile dure dentare sănătoase și se pot identifica cu precizie canale suplimentare și accesorii, canale nedescoperite în timpul unor tratamente anterioare sau obstrucționate prin calcificari, pentru a curăța în totalitate țesuturile inflamate sau infectate din interiorul dintelui. 

În timpul retratamentului endodontic, cu ajutorul microscopului, medicul endodont poate îndeparta cu precizie și în siguranța cimenturi de duritate crescută, ace fracturate din interiorului canalelor radiculare, știfturi sau pivoți cimentați în interiorul canalelor.

Un tratament endodontic de calitate se realizează sub anestezie locală profundă și, prin urmare, nu este dureros. Dintele tratat este total izolat de gura pacientului cu ajutorul sistemului de digă. Astfel este înlăturat riscul aspirării sau înghiţirii unor instrumente, materiale străine sau substanțe dezinfectante și antimicrobiene puternice, deosebit de eficiente în interiorul dintelui, dar care în contact cu mucoasa orală au un gust neplăcut și pot provoca afte. În același timp, izolarea cu diga previne pătrunderea bacteriilor din salivă și cavitatea orală în interiorul dintelui.

American Association of Endodontists (AAE) stipulează izolarea cu diga că un standard de calitate al tratamentului endodontic.

Toate studiile științifice au demonstrat că principalul factor care influențează succesul pe termen lung al tratamentului endodontic este reprezentat de restaurarea coronara definitivă de calitate realizată în cel mai scurt timp posibil după finalizarea tratamentului endodontic.

Dinții tratați endodontic își pierd din rezistență biomecanică tocmai din cauza pierderii de smalț și dentină cauzate de cariile profunde, obturațiile coronare extinse, vechi, infiltrate marginal sau de fracturile/fisurile dentare care au condus de la bun început la necesitatea realizării tratamentului de canal. Această pierdere de țesuturi dure dentare trebuie înlocuită printr-o reconstituire a coroanei dintelui care poate fi variabilă în funcție tocmai de gradul de afectare inițială a dintelui, de la o simplă plombă, până la o ramforsare cu pivot de fibră de sticlă și protejarea dintelui cu o coroana protetică de înveliș.

În Clinică 32, în majoritatea cazurilor, tratamentele endodontice se realizează într-o singură ședința, iar în aceeași ședință medicul endodont realizează obturația de canal și sigilarea coronară a dintelui cu material compozit sau pivot de fibră de sticlă, pentru a preveni infectarea sau contaminarea spațiului endodontic, care a fost curățat și dezinfectat riguros în timpul tratamentului de canal, cu bacterii din salivă și cavitatea orală.

Pentru protecția pe termen lung împotriva fracturii, este indicată o coroană de acoperire, care reface optim funcționalitatea și estetică dintelui. Fracturarea coroanei și a rădăcinii unui dintre tratat endodontic poate duce la reinfectarea canalelor radiculare după tratament și chiar la compromiterea definitivă a dintelui şi la extracţia sa.

Dintele tratat corect și apoi reconstruit de către medicul dentist printr-o restaurare coronară corespunzătoare poate coexistă pe arcadã împreunã cu dintîi vitali a cărora pulpă dentară a rămas vie, o perioada îndelungată de timp sau pe tot parcursul vieții pacientului.

Singură diferentã care existã pentru pacient între un dinte vital și unul tratat endodontic este cã cel din urmã își pierde sensibilitatea la cald/rece/dulce, prin urmare, dacã apare un proces carios nou, nu mai este sensibil, nu mai doare, durerea fiind de cele mai multe ori semnalul de alarmă care îl determină pe pacient să se prezinte la medicul dentist.

Prin urmare, controalele periodice sunt absolut necesare pentru a preveni apariția unor carii noi la nivelul dinților tratați endodontic. Respectând controalele periodice la medicul dentist și mãsurile de igienã oralã riguroasã, pacientul însusi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate și menținerea sãnãtãții sale dentare.

Articol realizat de: Dr. Antonia Mihăilescu -Medic specialist endodonție.

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă