Ce se întâmplă dacă nu intervenim protetic după tratamentul ortodontic?

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

Stomatologia contemporană a evoluat exponențial în ultimii ani. Astăzi nu mai este important doar să reparăm oricum o carie sau să înlocuim un dinte pentru a umple spațiile sau pentru a avea numărul corect de dinți.

Stomatologia actuală se bazează pe specialiști care colaborează unii cu alții, pentru ca la sfarșitul unui tratament stomatologic rezultatele să fie maxime din punct de vedere funcțional, biologic și estetic.

Una dintre colaborările medicului protetician care duc la rezultate remarcabile în Clinica 32 este cea cu medicul ortodont. Tratamentul ortodontic  nu se face doar pentru a obține dinți drepți. Acesta se realizează pentru a obține un ansamblu dinți-articulație-mușchi total funcțional.

Auzim des faptul că pacienții au purtat aparat dentar și au probleme de articulație. Acest lucru se petrece pentru că dinții au fost doar îndreptați, nu și aranjați pentru a funcționa corect.

Există tratamente ortodontice segmentare și bimaxilare. Cele segmentare se adresează doar unui grup de dinți: pacientul are un dezechilibru de poziție a dintelui doar într-o zonă. În general, este vorba de îndreptarea dinților
înclinați spre un spațiu de unde pacientul a pierdut, cu mult timp în urmă, un dinte.

Cel mai întâlnit caz este pierderea precoce a molarului de 6 ani, când se înclină molarul de 12 ani. Sau cazul în care pierderea unui dinte oferă dintelui antagonist spațiu să migreze în sens vertical.
În aceste situații se folosesc aparatele dentare segmentare, iar un ajutor significativ ni-l oferă și ortoimplanturile.
Scopul îndreptării dinților este înlocuirea dintelui lipsă pentru ca arcada să fie completă și împiedicarea deteriorării dinților care nu ocupă un loc corespunzator pe arcadă.

În acest caz, dacă după încercarea restabilirii poziției dinților migrați sau înclinați este neparată nevoie să înlocuim dintele lipsă, odată îndepărtat ansamblul ortodontic de îndreptare dinții își vor relua pozițiile vicioase pe arcadă. Este atât de importantă înlocuirea dintelui lipsă, încât în Clinica 32 nu îndepărtăm mini aparatul ortodontic până nu avem dintele definitiv pe care îl vom pune în locul necesar.

Tratamentele cu aparate ortodontice și protetice bimaxilare se realizează în cazul dinților spațiați, nanici, dar care avem nevoie să fie în poziție corectă, astfel încât să obținem rezultate minim invazive, funcționale și estetice. Cu cât un dinte este mai departe de poziția lui corectă, cu atât trebuie să sacrificăm mai mult din el în cazul tratamentelor estetice cu fațete detare.
Ortodontul ne ajută să avem o poziție corectă a dinților. Dacă după încheierea tratamentului ortodontic nu continuăm cu cel protetic și nu punem fațete dentare, coroane, plombe sau încrustații, dinții își vor relua vechia poziție după îndepărtarea aparatului, iar tratamentul a fost în zadar.

Tratamente ortodontice bimaxilare se fac în cazul în care lipsesc mulți dinți și există un dezechilibru cauzat de migrările multiple ale dinților. Tratăm ortodontic dinții restanți, reparăm chirurgical zonele de dinți lipsă și abia ulterior putem realiza tratamentul protetic. Și în acest caz, dacă tratamentul protetic nu se realizează, dinții intră din nou în dezechilibru.
Tratamente orto-protetice se realizează și în cazul abraziunilor dentare, de la moderate la foarte accentuate.
Dinții tociți pot determina apariția unui disconfort sporit la orice vârstă. Se optează pentru aplicarea de aparate dentare cu ajutorul cărora, prin schimbarea poziției dinților în sens vertical și orizontal, să obținem o poziție în armonie cu articulația și mușchii. Este cunoscut faptul că abraziunile apar mai ales din cauza dezechilibrului articulație-mușchi-dinți.
Astfel, avem nevoie să reparăm suprafețele dentare tocite cu încrustații, plombe, fațete, coroane, spațiu pentru acest fapt oferidu-ni-l medicul ortodont cu tehnici, materiale și cunoștințe actuale.

Dacă după ce tratamentul ortodontic se încheie și reparația nu a avut loc, rezultatele se pierd și se reinstalează haosul. Astfel, dacă pornim pe un drum și vrem să ne atingem scopul, este foarte important
să nu ne oprim pe traseu și să urmăm tot planul inițial. Drumul neurmat până la capăt este doar o experiență, nu duce la un rezultat.

Articol realizat de Dr. Simona Boberis – Medic specialist protetică și estetică dentară

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă