Ce trebuie să știi despre erupția dinților și îngrijirea corectă a acestora

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

Primii dințișori temporari încep să erupă în jurul vârstei de 6 luni și se iau după regula 4/6, adică o data la 6 luni erup câte 4 dinți deodată. Igiena dentară a bebelușului trebuie să înceapă înainte de erupția dinților, deoarece este un moment prielnic ca acesta să se obișnuiască cu senzația tactilă din cavitatea bucală și să devină o rutină obișnuită pentru el.

Se începe fie cu un tifon umezit cu apă caldă se șterg gingiile ușor, fie cu degetarul de silicon prin mișcări circulare, blânde.

După apariția primilor 2 dințișori, se trece la periuța dentară soft și la folosirea pastei de dinți cu conținut de fluor specific vârstei.

Intre 0-6 ani Asociația Americană de Pediatrie Stomatologică recomanda ca fluorul se fie de 1000 ppm, iar cantitatea cat un bob de orez între 0-2 ani, un bob de mazăre între 2-6 ani, iar odată cu apariția dinților permanenți vorbim de o cantitate un pic mai mare decat un bob de mazare si 1500 ppm de fluor.

Între 6-7 ani încep sa apară și primii dinti permanenți și se trece la dentiția mixta. 

Mare atenție la molarii de 6 ani, care nu înlocuiesc nici un dinte temporar și erup în spatele ultimilor molari temporari. Aceștia sunt dinti permanenți care nu se mai schimba niciodată și sunt susceptibili la carie atât din cauza igienei cât și a conținutului mineral încă imatur.

Sigilarea molarilor permanenți scade riscul de formare a cariei dentare cu pană la 80%, ne arată un studiu efectuat de către Asociația Americană de Pediatrie Stomatologica si este o procedura medicală simplă, fără durere, minim invazivă, care acționează ca un scut împotriva acțiunii bacteriene. 

In concluzie, vreau să atrag atenția asupra importanței igiene dentare realizată corect timpurie, încă de dinaintea apariției primilor dinti, deoarece o rutina corectă și un obicei sănătos al copilului, va fi un obicei sănătos al viitorului adult. – Dr. Roxana Kolanovschi, Medic pedodont.

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă