Contenție sau gutieră, ce este potrivit pentru mine?

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

Dr. Ingrid Bădulescu – Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială ne informează asupra faptului că atât gutiera termoformată, cât și retainerul fix (imobilizare cu sârmă rigidă, lipită pe spatele celor 6 dinți frontali) reprezintă mijloace ce pot menține rezultatele tratamentului ortodontic.

Cel mai bun tip de contenție depinde de nevoile și de tipul de tratament pe care l-a urmat pacientul. Printre factorii de luat în considerare se numără:
Tratamentul ortodontic: tipul și amploarea tratamentului vor determina tipul de retainer necesar. De exemplu– atunci când pacientul este un copil care încă este în creștere, o gutieră rigidă poate frâna procesul de creștere și se recomandă drept contenție un retainer fix, întins pe cât mai puțini dinți.

Dacă, însă, sediul malpozițiilor a fost în zona laterală, pentru a preveni recidiva, este necesar să avem un dispozitiv de contenție extins pe toată arcada. Prin urmare, pacientul trebuie să poarte o gutieră.

Complianța pacientului: Dacă o persoană este predispusă să-și piardă sau să nu-și poarte dispozitivul de contenție, un dispozitiv de contenție lipit poate fi o opțiune mai bună, deoarece este atașat permanent de dinți.

Nevoile pacientului: Uneori, gutiera poate avea rol suplimentar de protecție a țesuturilor dentare dure sau a lucrărilor protetice, încetinind și uzura dentară în cazul unor parafuncții (bruxism).
Gutiera este un mod de contenție customizat, fabricată din plastic transparent, fiind discretă și ușor de curățat. Aceasta trebuie purtată conform indicațiilor medicului. Imediat după terminarea tratamentului ortodontic timpul de purtare este mai îndelungat, el scăzând treptat până la câteva nopți pe săptămână. Gutiera se schimbă atunci când prezintă semne de uzură (crăpături/perforații) sau când devine largă, nemaîndeplinindu-și rolul de menținător al rezultatului. Ea va fi verificată prin inserție și dezinserție odată la 6 luni, când pacientul se prezintă la
igienizare.
Curățarea acesteia se face cu o periuță moale, apă și săpun și cu ajutorul tabletelor speciale de curățat gutiere.

Retainerul fix este o sârmă rigidă, modelată după forma finală a dinților, care se lipește pe fața internă a celor 6 dinți frontali (canin stâng-canin drept). Acest mod de contenție poate fi confecționat computerizat, este un mijloc sigur și eficient, ce nu depinde de complianța pacientului.
El trebuie igienizat corect și trebuie verificată adeziunea acestuia la toate suprafețele dentare pe care a fost aplicat.

Această verificare se efectuează tot odată la 6 luni, când pacientul vine la clinică pentru igienizare și control periodic.
Este importantă respectarea recomandărilor medicului ortodont și purtarea dispozitivului de contenție conform instrucțiunilor pentru obținerea celui mai bun rezultat.

Articol realizat de Dr. Ingrid Bădulescu – Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă