• ro
    • en
clinica 32 Disjunctor Dentar

Disjunctor Dentar: Ce Este Si Cand Se Aplica

 

Tratamentele ortodontice sunt proceduri menite sa imbunatateasca atat estetica dintilor, dar si functionalitatea acestora si muscatura. Aparatele dentare nu mai sunt de mult tabu, devenind din ce in ce mai populare chiar si printre adulti.

Tratamentul ortodontic difera de la persoana la persoana. Astfel ca medicul ortodont, in urma unui consult de specialitate iti va face un plan de tratament minutios si iti va prezenta atat optiunile in ceea ce priveste aparatul dentar (metalic, ceramic, invizibil, etc), o durata aproximantiva cat il vei purta, si costul, desigur.

In cazul persoanelor a caror muscatura trebuie imbunatatita, disjunctorul sau dilatatorul palatinal este cel mai recomandat. Pentru a afla cum functioneaza acesta, ce beneficii aduce persoanelor care il poarta dar si ce trebuie sa stii musai despre acesta daca ti-a fost recomandat de catre medicul tau ortodont, vei afla in continuare.

Ce este disjunctorul dentar?

Disjunctorul dentar este un dispozitiv special, folosit in tratamentele ortodontice, cu scopul de a alinia dintii. Scopul folosirii acestuia se refera atat la estetic, cat si la functional. Mai exact, disjunctorul poate regla muscatura pacientului.

Dispozitivul poate fi acrilic sau din metal si se fixeaza de catre medicul ortodont de premolari si molarii superiori cu ajutorul inelelor metalice ce sunt cimentate pe dinti.

Rolul principal al disjunctorului este de dilatare a maxilarului. Surubul central este activat de catre medicul ortodont. Mai apoi va fi activat de catre pacient.

De obicei disjunctorul maxilar este recomandat de catre medicul ortodont cand pacientul are probleme de ocluzie, maxilarul superior mai ingust decat cel inferior, spatiu insuficient pentru alienierea dintilor sau probleme respiratorii.

Cum functioneaza disjunctorul maxilar?

Disjunctorul maxilar actioneaza prin indepartarea treptata a dintilor, pentru a crea spatiu. Pe toata perioada tratamentului pacientul poate observa modificari ale fizionomiei. Tot in timpul tratamentului va aparea diasdema (strungareata) intre incisivii centrali, insa, acesta este un semn al eficientei tratamentului.

Atunci cand medicul ortodont considera ca a fost creat suficient spatiu pentru ca dintii sa poata fi aliniati, va inceta activarea surubului.

Din acest stadiu, aparatul va mai fi purtat pentru o perioada de 4-6 luni pentru a avea loc procesul de  depunere osoasa in spatiul nou creat. La sfarsitul tratamentului cu disjunctor maxilar, pacientul trebuie sa poarte aparat dentar fix pentru ca rezultele de ordin estetic sa fie vizibile.  

Creeaza disjunctorul ortodontic disconfort?

Ca orice tratament ortodontic, si disjunctorul dentar poate provoca un anumit disconfort pacientilor.

Cei mai multi pacienti resimt o stare de disconfort pentru cateva zile de la activarea dispozitivului. De asemenea, pacientii pot resimtii dureri la nivelul dintilor pe care este disjunctorul atasat.

Chiar si masticatia si vorbirea pot suferi mici modificari in perioada tratamentului. Cei mai multi pacienti au suferit dificultati in a articula cuvintele, insa, acest disconfort trece destul de rapid.

Un alt disconfort ce mai poate aparea este si la nivelul limbii care poate suferi leziuni din cauza disjunctorului. Tensiunea la nivelul dintilor pe care este montat acesta la activarea lunara, este si ea specifica oricarui tratament ortdontic. Din ferice, aceasta senzatie de tensiune nu dureaza decat 2-3 zile de la activarea in cabinetul medicului ortodont.

Toate aceste mici inconveniente nu ar trebui sa te descurajeze. Tratamentul ortodontic este de obicei insotit de mici dureri sau disconfort, insa, rezultatul merita in final din plin. Atunci cand te vei bucura de un zambet perfect, vei uita de toate momentele in care ai simtit un usor disconfort, sau de zilele in care ai luat un analgezic dupa activarea disjunctorului dentar.

De asemenea, cea mai importanta intr-un astfel de tratament este igiena orala. Nu trebuie sa neglijezi periajul ci chiar sa insisti in timpul periajului exact pe dintii pe care este montat disjunctorul, pentru a te asigura ca nu se depune placa bacteriana care sa duca mai apoi la tartru.

Nici controlul in cabinetul medicului nu trebuie ignorat. Toate activarile disjunctorului trebuie respectate pentru a se asigura succesul tratamentului in final.

Ce pret are disjunctorul maxilar?

Pretul unul disjunctor maxilar poate sa difere in functie de complexitatea afectiunii si in functie de clinica in care alegi sa mergi. Noi, la Clinica 32 suntem corecti si transparenti, astfel ca toatele tarifele pe care le percepem se afla pe site-ul nostru www.clinica32.ro/tarife.

Indiferent de afectiunea de care suferi, important este sa te adresezi medicului stomatolog. Acesta iti va face cele mai potrivite recomandari, in urma unei consultatii initiale. Tot acesta iti va prezenta si un plan de tratament, insotit de costul acestuia si durata tratamentului.

Nu neglija afectiunile ortodontice! Acestea pot duce la complicatii inclusiv la nivelul sistemului digestiv. Te asteptam in cadrul Clinicii 32 pentru o consultatie de specialitate. 

Programari

Va asteptam in Clinicile 32 unde veti beneficia de tratamente stomatologice digitale, de manopere complexe, de tehnologie de ultima ora si de planuri de tratament multidisciplinare, totul sub acelasi acoperis.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord