Este sau nu contraindicat tratamentul ortodontic în perioada sarcinii?

Clinica 32 Bucuresti, stomatologie avansata, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, ortodontie fara limite, aparat dentar invizibil

Tratamentul ortodontic în perioada de sarcină nu este, în niciun caz, contraindicat. Dacă pacienta rămâne însărcinată în timpul tratamentului ortodontic nu există niciun risc pentru făt, însă există câțiva factori care trebuie luați în considerare.

Pentru un diagnostic corect și complet și pentru stabilirea unui plan de tratament sunt necesare o serie de radiografii, iar efectuarea acestora nu este posibilă în timpul sarcinii. Valabilitatea lor este de 6 luni. Așadar, dacă pacienta are deja un set ortodontic complet, ea va putea începe tratamentul ortodontic chiar dacă e deja însărcinată.

Principalul avantaj al unui tratament ortodontic suprapus perioadei de sarcină este cantitatea mai mare de hormoni feminini din organism. Aceștia intervin în metabolismul fosfocalcic și cresc turnover-ul țesutului osos. Prin urmare, dinții se mișcă mai rapid în timpul sarcinii, astfel putându-se micșora durata tratamentului ortodontic.

Igiena pacienților purtători de aparat dentar necesită mai multă atenție, iar în sarcină este prezentă gingivita de sarcină, care se suprapune stărilor de greață frecvente ale gravidei. Acestea nu trebuie să fie privite ca fiind dezavantaje pentru începerea unui tratament ortodontic. Pacienta poate beneficia de airflow (curățare profesională subgingivală și supragingivală a plăcii bacteriene) de fiecare dată când merge la control.

Pacienta gravidă care are aparat dentar trebuie, de asemenea, să aibă grijă la alimentație– nu trebuie să evite alimente de o anumită consistență (dure), ci trebuie să acorde mai multă atenție masticației acestora. Ea trebuie să respecte îndrumările medicului obstetrician în ceea ce privește alimentația, pentru a putea asigura toate principiile alimentare necesare dezvoltării armonioase a fătului.

De asemenea, dacă pacienta anunță medicul în prealabil că urmează să rămână însărcinată, ortodontul o poate îndruma către o opțiune de tratament mai comodă, cu mai puține vizite la cabinetul dentar, fără norme speciale de igienă – și anume către tratamentul cu gutiere de aliniere transparente – Invisalign.

Așadar, pacienta gravidă este un tip de pacientă des întâlnită de medicul ortodont, iar acest aspect nu influențează negativ eficiența unui tratament ortodontic corect. Medicul, în colaborare cu o pacientă cooperantă și compliantă, îi poate reda acesteia zâmbetul perfect pe care și l-a dorit.

Articol realizat de Dr. Ingrid Bădulescu – Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială.

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă