Unele dintre cele mai populare tratamente stomatologice sunt obturatiile dentare, cunoscute sub denumirea de plombe si incrustatii. Drumul de la o carie dentara la pierderea dintelui este unul foarte mic si pacientul va ajunge sa se confrunte cu complicatii care pot fi 100% evitate.
In situatiile cu carii profunde, extinse, pe mai multe suprafete, unde peretii dintelui ramasi sunt ingusti, si reabilitarea morfo-functionala a dintelui este greu de realizat, se recomanda incrustatia. Astfel, se previne o viitoare fractura de perete dentar.
Incrustatia dentara este o mica lucrare protetica, din compozit sau ceramica, ce se realizeaza indirect de catre laboratorul dentar. In era Cad-Cam, incrustatiile, fie ele de compozit, ceramica, zirconiu, se realizeaza 100% digital, existand posibilitatea de a fi frezate in toate tipurile de materiale existente.
Beneficiile încrustațiilor
– Restaureaza morfologia unui dinte afectat de carie
– Pastreaza cat mai mult tesut dentar sanatos
– Ofera rezistenta mecanica dintelui din nou, scazandu-i sansele de fractura
– Prin cimentarea ei adeziva, combate factorul de contractie al compozitului in situatia unei obturatii profunde, diminuand spre zero sansele de fractura coronara
– Ulterior daca in timp se intampla ceva cu ea, se poate slefui si transforma intr-o coroana
– Incrustatiile sunt indicate atat pe dinti vitali, cat si devitali.
Obturatiile dentare sau popular plombe dentare, reprezinta reconstructii dentare directe dintr-un material compozit. Acestea sunt indicate in situatia de carii dentare superficiale sau medii, ca prim tratament. In cazul cariilor profunde, datorita adancimii lor, a subtierii peretilor dentari, si chiar si al extinderii in suprafata a cariei, sunt indicate incrustatiile dentare. Materialele compozite moderne, de tip nanohibride, pot imita foarte bine culoarea dintelui, aproape ca obturatia nu se observa.
Riscurile la care se expune pacientul prin evitarea tratamentului:
O carie netratata la timp, se poate complica cu o inflamatie a nervului, conducand la o pulpita dentara sau chiar necroza pulpara, situatie ce va necesita un tratament de canal, si o protectie cuspidiana ulterioara de tipul incrustatiei sau a unei coroane. Pe termen mai lung, pacientul poate risca pierderea dintelui.
Beneficiile obturatiilor dentare
– Reconstituie morfologia dentara in totalitate
– Trateaza caria dentara, oprind evolutia acesteia spre nervul dintelui
– Dimininueaza mirosul neplacut la nivelul cavitatii bucale, datorat cariilor dentare
– Reface estetica dentara, in cazul dintilor frontali afectati de carie