Implanturile dentare și alimentația

Clinica 32 Bucuresti, stomatologie avansata, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, ortodontie fara limite, aparat dentar invizibil

În urma pierderii dinților, se pierde și eficiența masticatorie. În timp, acest lucru poate avea efecte negative asupra întregului organism. În zilele noastre putem rezolva aceste probleme cu ajutorul unuia sau a mai multor implanturi dentare.
Putem avea mai multe situații:
Când înlocuim unul sau mai mulți dinți lipsă și protezăm cu coroane și punți:
Imediat după inserarea implanturilor este necesară protejarea zonei timp de 5-7 zile (evitarea alimentelor dure, ce conțin semințe sau a lichidelor fierbinți)
După protezarea finală a implanturilor, pacienții pot mesteca normal, ca pe dinții naturali;
Nu se recomandă spargerea nucilor, a oaselor sau a alimentelor foarte tari. La nivelul implanturilor nu există receptori dureroși sau de presiune, astfel se poate solicita incorect implantul sau implanturile.
Când înlocuim toți dinții cu implanturi dentare și optăm pentru lucrări fixe de tip all-on-4 sau all-on- 6:
Imediat după inserarea implanturilor, în maxim 24 de ore, pacientul primește dinți provizorii ficși. Se recomandă alimentele moi sau ușor masticabile, la temperatura camerei, fără semințe sau coji. Pacientul poartă timp de 3 luni lucrarea provizorie. Ea trebuie să protejeze implanturile puse și să nu le suprasolicite inegal. Este recomandată masticația bilaterală pe cât posibil.
După perioada de osteointegrare a implanturilor, urmează lucrarea finală, fixă. Având în vedere că sunt doar implanturi, este indicată masticația progresivă, începând cu alimente moi la început, până la fructe tari, legume, carne. Se folosesc ambele părți pentru a mărunți și mesteca alimentele.
Se evită și nu se recomandă:
– spargerea sâmburilor;
– popcornul;
– scoaterea dopurilor;
– ruperea pungilor;
Când înlocuim toți dinții lipsă cu implanturi (2 sau 4 pe arcadă) și optăm pentru lucrări mobilizabile- Proteze
– imediat după inserarea implanturilor dentare se recomandă ca timp de 1-2 săptămâni să nu se poarte proteza provizorie- ea poate presa inegal gingia. Se recomandă astfel alimentele moi, supe creme, piure, milkshake, iaurt, fructe și legume moi.
– după vindecarea primară 1-2 săptămâni, pacientul poate purta protezele provizorii, menținând alimentația moale, masticată bilateral;
Nu se recomandă mușcarea sau ruperea, se vor face bucățele și se mesteca ușor. Se spală proteza între mese.
După perioada de osteointegrare, proteza finală se realizează în aproximativ 2 săptămâni. Dacă pacientul a purtat proteza provizorie, acomodarea se face mai ușor. Se recomandă alimente moi la început și masticație bilaterală. Cu protezele finale se pot mușca alimentele.

Articol realizat de Dr. Ana Popescu – Medic stomatolog, protetică & estetică dentară.

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă