
Fațetele dentare sunt lucrări protetice ceramice, în care preparațiile dentare sunt preponderent localizate în smalțul dentar. Acestea se recomandă atât în situații de reabilitări funcționale, pentru restaurarea contactelor dento-dentare ( între maxilare), cât și în situații din rațiuni estetice.
Fațetele dentare, în esență trebuie tratate în mare parte că și alte tipuri de lucrări protetice ceramice din punct de vedere al igienei, al alimentelor pe care le consumăm, și al obiceiurilor vicioase, de ordinul rosul unghiilor, spargerea cu dinții, etc.
În acest articol, Dr. Vlad Săgeată – Medic stomatolog protetician, competențe în implantologie, ne va detalia principalele aspecte ce țin de îngrijirea fațetelor denatre.
Aplicarea fațetelor nu vă „salvează” de mersul periodic la medicul stomatolog. Aceste controale trebuie făcute odată la 6 luni, la fel și igienizarea lor profesională. Această igienizare în schimb nu se mai face cu ansă de detartraj în zona de fațetă, ci doar pe zona unde este dinte ( pe spatele dintelui) dar, cu o chiureta manual, și se evita ansa de detartraj cu vibrații pe cât de mult posibil. Airflow-ul cu pulbere de glicină, fină și cu o pastă cât mai puțin abrazivă. Toate acestea se fac în ideea de a nu zgâria fațetele, sau de a le provoca fracturi in zonele subțiri. Odată cu mersul la stomatolog pe lângă igienizarea periodic, se verifică și integritatea lucrărilor, adaptarea gingivală, și contactele ocluzale.
Acasă, periajul este recomandat să se efectueze cu o pastă de dinți cu granulație fină, de cele mai multe ori medicul stomatolog vă va recomanda o pastă potrivită în acest sens. Puteți folosii și anumite paste de dinți pentru albire. Periajul rămâne obligatoriu de 2 ori pe zi (dimineață și seară), deși recomandat este după fiecare masă. De asemenea, ața dentară și dușul bucal trebuie folosite după fiecare periaj și se poate folosi și o apă de gură fără alcool și fără chlorhexidină.
Alimentația în cazul tuturor lucrărilor ceramice , este de preferat să nu fie una dura, cum ar fi alunele, nucilor, etc, pentru că toate aceste alimente conduc la o uzură mult mai accentuată atât a lucrărilor, în cazul dinților integrii. De asemenea, se încearcă evitarea în cantități mari, al alimentelor care pot pigmenta dinții( fructe de pădure, vin roșu). Fațetele nu se vor pigmenta, dar există posibilitatea ca, compozitul de cimentare să se coloreze.
În cazul în care pacientul suferă de bruxism, este obligatorie purtarea gutierelor de bruxism, după reabilitarea dentară, pe timpul nopții. De asemenea, obiceiurile de încleștare al maxilarelor când ne supărăm, rosul unghiilor, ruperea unei ațe, rosul creionului, sunt obiceiuri pe care trebuie să le abandonăm.
Evitarea sporturilor de contact fără gutiere de protecție, deoarece orice impact extern poate conduce la un spargerea fațetelor.
În concluzie, tratați fațetele dentare că și celelalte lucrări protetice din cavitatea bucală, și ingrijiti-le ca pe dinții voștrii naturali. Aceste recomandări se aplică în cazul tuturor pacienților cu lucrări dentare sau dinți naturali.
Articol realizat de Dr. Vlad Săgeată – Medic stomatolog protetician, competențe în implantologie orală