Îngrijirea fațetelor dentare și importanța terapiilor profilactice

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

Fațetele dentare sunt lucrări protetice ceramice, în care preparațiile dentare sunt preponderent localizate  în smalțul dentar. Acestea se recomandă atât în situații de reabilitări funcționale, pentru restaurarea contactelor dento-dentare ( între maxilare), cât și în situații din rațiuni estetice.

Fațetele dentare, în esență trebuie tratate în mare parte  și alte tipuri de lucrări protetice ceramice din punct de vedere al igienei, al alimentelor pe care le consumămși al obiceiurilor vicioase, de ordinul rosul unghiilor, spargerea cu dinții, etc.

În acest articol, Dr. Vlad Săgeată – Medic stomatolog protetician, competențe în implantologie, ne va detalia principalele aspecte ce țin de îngrijirea fațetelor denatre.

 Aplicarea fațetelor nu vă „salvează” de mersul periodic la medicul stomatolog. Aceste controale trebuie făcute odată la 6 luni, la fel și igienizarea lor profesionalăAceastă igienizare în schimb nu se mai face cu ansă de detartraj în zona de fațetăci doar pe zona unde este dinte ( pe spatele dintelui) dar, cu o  chiureta manual, și se evita ansa de detartraj cu vibrații pe cât de mult posibil. Airflow-ul cu pulbere de glicinăfină și cu o pastă cât mai puțin abrazivă. Toate acestea se fac în ideea de a nu zgâria fațetelesau de a le provoca fracturi in zonele subțiriOdată cu mersul la stomatolog pe lângă igienizarea periodic, se verifică și integritatea lucrărilor, adaptarea gingivalăși contactele ocluzale.

Acasă, periajul este recomandat se efectueze cu o pastă de dinți cu granulație fină, de cele mai multe ori medicul stomatolog vă va recomanda o pastă potrivită în acest sensPuteți folosii și anumite paste de dinți pentru albire. Periajul rămâne obligatoriu de 2 ori pe zi (dimineață și seară), deși recomandat este după fiecare masă. De asemenea, ața dentară și dușul bucal trebuie folosite după fiecare periaj și se poate folosi și o apă de gură  fără alcool și fără chlorhexidină.

 Alimentația în cazul tuturor lucrărilor ceramice , este de preferat  nu fie una dura, cum ar fi alunele, nucilor, etc, pentru toate aceste alimente conduc la o uzură mult mai accentuată atât a lucrărilor,  în cazul dinților integrii. De asemenea, se încearcă evitarea în cantități mari, al alimentelor  care pot pigmenta dinții( fructe de pădurevin roșu). Fațetele nu se vor pigmenta, dar există posibilitatea ca, compozitul de cimentare  se coloreze.

În cazul în care pacientul suferă de bruxism, este obligatorie purtarea gutierelor de bruxism, după reabilitarea  dentară,  pe timpul nopții. De asemenea, obiceiurile de încleștare al maxilarelor când ne supărămrosul unghiilor, ruperea unei ațe, rosul creionului, sunt obiceiuri pe care trebuie  le abandonăm.

Evitarea sporturilor de contact fără gutiere de protecție, deoarece orice impact extern poate conduce la un spargerea fațetelor.

În concluzie, tratați fațetele dentare că și celelalte lucrări protetice din cavitatea bucală, și ingrijiti-le ca pe dinții voștrii naturali. Aceste recomandări se aplică în cazul tuturor pacienților cu lucrări dentare sau dinți naturali.

Articol realizat de Dr. Vlad Săgeată – Medic stomatolog protetician, competențe în implantologie orală

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă