Totul despre îngrijirea protezelor dentare! Cum, cu ce și când?

Stomatologie digitala, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, implant fara taieturi, pedodontie, Clinica 32

Proteza dentară reprezintă o variantă de tratament atunci când lipsesc o parte sau toți dinții sau când utilizăm implanturi cu sisteme speciale. Ea se realizează din acrilat simplu sau poate fi întarită cu o structură metalică.

Indiferent de materialul din care este confecționată, proteza trebuie igienizată seara și dimineața, deoarece pe ea pot apărea pete, se pot depune resturi alimentare sau tartru.

Protezele dentare sunt piese mobile pe care pacientul le poate scoate singur acasă pentru a le igieniza.

Cum se curăță proteza dentară?

Pentru a evita fracturarea protezelor sau a unor margini este indicat ca pacientul să aseze un prosop în chiuvetă. Acrilatul este un material casant și proteza poate aluneca, spărgându-se. Trebuie curățate și zonele de sisteme speciale (capse, crosete), deoarece acolo se pot depune bacterii care pot duce la apariția unor infecții.

Cu ce se curăță proteza?

Este indicat ca pacienții să nu folosească pastă de dinți, deoarece ce conține substanțe abrazive care, în timp, pot duce la pierderea luciului de laborator al protezei. Astfel tartrul aderă mai ușor la proteză. Se recomandă curățarea protezei cu apă calduță, nu foarte fierbinte, pentru a nu deteriora materialul, cu o periuță cu peri moi, specială pentru proteze, care se găsește în farmacie. Se poate folosi săpun blând de mâini sau substanțe care se
găsesc în farmacie. O dată pe săptămână se pot folosi comprimate efervescente, care realizează o curățare mai profundă.

Când curățăm proteza?

Proteza trebuie curățată zilnic, dimineața și seara, indiferent dacă este purtată sau nu. În cazul în care medicul decide ca proteza să nu fie purtată pe perioada nopții, ea se ține într-un mediu umed-apă.

Persoanele care folosesc adezivi pentru fixare trebuie să fie mai riguroase cu igiena deoarece, pe lângă igienizarea clasică, trebuie îndepărtat și adezivul din ziua precedentă. Se recomandă, de asemenea, clătirea gurii cu o apă de gură blândă, iar în cazul în care există dinți restanți sau implanturi cu locatori sau capse să se realizeze igiena
riguroasă a acestora.
Este indicat ca, o dată pe an, pacientul purtător de proteză să vină în cabinetul stomatologic pentru o igienizare profesională a protezei și o verificare a integrității acesteia.

Articol realizat de Dr. Ana Popescu – Medic stomatolog, protetică, estetică dentară

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă