Tratamentul ortodontic influențează trăsăturile faciale

Clinica 32 Bucuresti, stomatologie avansata, fatete noprep, tratamente dentare minim invazive, ortodontie fara limite, aparat dentar invizibil

Tratamentul ortodontic influențează trăsăturile faciale ale unui pacient, însă această influență variază în funcție de mai mulți factori.
Dacă începem tratamentul ortodontic în perioada în care putem influența creșterea și dezvoltarea pacientului, efectele acestuia sunt de mare amploare, modificările fiind semnificative în direcția armonizării profilului facial al pacientului.
Însă, chiar dacă s-a terminat perioada de creștere a pacientului, tratamentul ortodontic poate influența trăsăturile faciale prin faptul că putem modifica, prin schimbarea înclinării dinților, proiecția buzelor, a șanțurilor periorale și a bărbiei. De exemplu, în cazul unui pacient care are buzele foarte proeminente, care uneori nu se pot închide fără a face un efort (efect de coajă de portocală a structurilor periorale) – prin tratamentul ortodontic se pot distaliza dinții (deplasare către posterior), iar profilul facial nu mai este așa protruziv (proiecție anterioară accentuată).

Uneori, pentru a modifica trăsăturile faciale ale pacientului, dacă decalajele între bazele osoase sunt de mare amploare, tratamentul ortodontic trebuie completat de chirurgie ortognată pentru a avea un rezultat care să îndeplinească toate normele esteticii. Totuși, cazurile chirurgicale cu supraacoperiri severe, ocluzii deschise severe sau cu înclinări anormale ale dinților pot fi compensate dentar, iar prin corectarea axelor dentare se îmbunătățește proiecția părților moi.

Prin urmare, tratamentul ortodontic poate schimba trăsăturile faciale, în special dacă este realizat în perioada de creștere a pacientului. Atunci putem face cele mai multe modificări, iar acestea sunt stabile în timp, pacientul dobândind trăsăturile faciale pe care le visează.

Articol realizat de Dr. Ingrid Bădulescu – Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

Ia legătura cu noi!

Suntem gata să răspundem întrebărilor tale. Sună-ne, scrie un email sau lasa-ne numărul tău de telefon și te vom suna noi!


    Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și pentru a ne ajuta să ne optimizăm constant conținutul și performanța.
    Acceptă